BIDABAD house | 2010
sh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The house is located in a unique site:  an ancient district in the heart of city Esfahan (Iran) surrounded by houses has been built 40 to 300 years ago and according to the municipality laws whole 100% of the  75sqm  land should be occupied.

The owner is a low-income family including retired parents, 30-years old son and 35-years old daughter (both not married) living together, based on this the house is considered in four floors :the basement and ground floor for the old parents, the first floor for the son, and the second floor which belongs to the daughter . Considering the family economic level ,materials with cheapest prices have been chosen and the cost of construction has been estimated to be about 270$ per sqm , while a normal house construction in Iran costs about  350$ per sq meter. The result is  288 sqm in four levels as a family complex. In addition due to the request of the client all four floors should work as a single unit house as well as three independent units, therefore the   connecting stairway has been designed as a neighborhood space so that it became a shared space and an obstacle between in and out as well.

Furthermore it surrounds the inner part such as a thermal and audio filter decreasing energy dissipation .We call this obstacle space, the same as in ancient houses in these districts, vestibule ("DALAN"), a foyer increasing introspection and privacy.

For the reason that the house doesn't have any green spaces and yards, the unusable areas below and above the stairway have designed -like central yards- as a medium to extend the light and sky view inside.

It has been tried to shape the elevations with indicating " dalan " and small yards to create a modern skin compatible with the ancient context and in harmony with the alley façade